Opvallen in het AI-tijdperk met een chatbot als jouw ultieme schrijfcoach
Het lijkt een gouden tijd voor ondernemers: AI maakt contentcreatie makkelijker dan ooit. Maar doordat iedereen dezelfde tools gebruikt, wordt opvallen steeds lastiger. In dit artikel:
- Ontdek je de 5 grootste valkuilen van contentcreatie met behulp van AI en hoe je ze vermijdt
- Leer je de 3 essentiële elementen voor content die converteert
- Krijg je een concreet stappenplan om een chatbot als schrijfcoach in te zetten
Je leert hoe je het zelf aanpakt met een gewone chatbot, maar ook hoe je tijd en energie kunt besparen met een gespecialiseerde digitale schrijfcoach. Ontdek in dit stuk hoe je jouw unieke stem vindt en teksten schrijft die potentiële klanten niet alleen met plezier lezen, maar waardoor ze ook dolgraag met jou willen werken.
De paradox van AI-content
Het is nog nooit zo makkelijk geweest om, met behulp van AI (artificial intelligence, kunstmatige intelligentie), aan teksten te komen voor je bedrijf. Maar er zit een addertje onder het gras: als je het niet goed aanpakt breng je met slechte teksten je complete business in gevaar. En hoe groot het AI voordeel echt is valt ook nog te bezien, want alle andere ondernemers hebben natuurlijk precies dezelfde mogelijkheden tot hun beschikking.
Toch is dit hét moment om er vol voor te gaan. We bevinden ons in een unieke fase waarin veel ondernemers de potentie van AI wel zien, maar nog worstelen met de vraag hoe ze het moeten inzetten. Het gevolg? In de meeste vakgebieden wordt AI nog nauwelijks effectief - en al helemaal niet strategisch - gebruikt voor het maken van content.
Ondertussen gaan de ontwikkelingen razendsnel, en merk je nu al dat ondernemers die wél slim en strategisch gebruikmaken van de mogelijkheden een enorme voorsprong opbouwen.
Het schrijven van goede, converterende teksten is voor veel ondernemers een flinke uitdaging. Met converterend bedoel ik: teksten die niet alleen de aandacht trekken, maar er ook voor zorgen dat lezers klant worden. Traditioneel zijn er twee oplossingen: een copywriter inhuren of met een schrijfcoach aan de slag. Beide vragen om een forse investering - is het niet in geld, dan wel in tijd.
Veel ondernemers grijpen daarom naar AI als een snelle oplossing. Dit is natuurlijk veel goedkoper, maar mist de persoonlijke begeleiding en expertise die je juist nodig hebt om je doelen te bereiken. Wat je eigenlijk zoekt is het beste van beide werelden: de persoonlijke aandacht en expertise van een schrijfcoach, gecombineerd met de beschikbaarheid en betaalbaarheid van AI.
In dit artikel ontdek je hoe je dat voor elkaar krijgt – op eigen houtje, of met een speciaal hiervoor ontwikkelde softwaretool.
De 5 grote risico's als je AI inzet voor contentcreatie
Als jij AI wilt inzetten voor contentcreatie, zijn er 5 grote risico’s waar je je bewust van moet zijn. Gelukkig zijn ze stuk voor stuk makkelijk om te buigen tot iets positiefs als je ervan weet.
1) Herkenbare AI-taal creëert afstand
Deze herken je misschien al wel uit eigen ervaring – je leest ergens een tekst, en je voelt dat het niet helemaal klopt. Het mist warmte, persoonlijkheid, is formeler dan nodig en raakt net niet de juiste snaar. Zeker bij accounts die je al een tijd volgt valt het op als het verandert. De woorden kloppen wel, maar de persoonlijke energie die je zo aansprak is weg. De herkenbare voorbeelden, de grapjes tussendoor – het is allemaal vervangen door een perfecte, maar doodsaaie en algemene tekst.
Maar zelfs mét die ervaring kun je je nog laten verleiden om teksten te gebruiken die ChatGPT je voorschotelt, met de gedachte: ‘dit had ik zelf nooit zo kunnen schrijven’. En daarin zit precies het probleem: alles wat je teksten eigen maakt, dat mist! Het is vervangen door AI-taal met standaard formuleringen en woorden die je nooit zou gebruiken. Als mensen dit doorhebben haken ze snel af. En je weet hoe snel het gaat online: als mensen je één keer overslaan, is de kans groot dat ze een volgende keer automatisch denken ‘oja, dat was niet zo interessant, scrollen maar.’
Met deze kennis kun je een voorsprong nemen – zowel op ondernemers die nog géén AI gebruiken en niet uit hun woorden komen, als op ondernemers die wél AI gebruiken maar hun eigenheid verliezen. De sleutel ligt in het behouden van je persoonlijke schrijfstijl. Gebruik woorden die bij jou passen. Vertel verhalen zoals jij ze zou vertellen. En zet AI in om je teksten scherper en helderder te maken, niet om ze compleet te herschrijven.
2) De echoput van AI-gegenereerde content
AI kan veel, maar het kan niet origineel zijn. Het moet het doen met de input die het online kan vinden, en met wat jij erin stopt. En daar gaat het bij veel ondernemers mis: ze geven te weinig van zichzelf. De technologie is nog niet zo ver dat de chatbot in je hoofd kan kijken ;-)
Terwijl dat is waarom mensen ervoor kiezen om jou online te volgen: omdat ze benieuwd zijn naar jouw kijk op dingen, jouw manier van uitleggen hoe iets werkt en jouw advies.
In de praktijk merk je dat ondernemers binnen hetzelfde vakgebied allemaal dezelfde algemene ideeën aanleveren bij hun chatbot, en daar teksten mee laten maken. De chatbot put vervolgens voor iedereen uit dezelfde bronnen en komt bij ze terug met teksten die verdacht veel op elkaar lijken. Dezelfde inzichten, dezelfde structuur, dezelfde toon. Daardoor valt niemand echt meer op - het is één grote grijze saaie massa geworden.
De oplossing? Denk anders over AI. Het is geen contentmachine die je voedt met algemene onderwerpen, maar een sparringpartner die je helpt jouw unieke verhaal te vertellen. Begin met jouw ervaringen, jouw inzichten, jouw kijk op je vakgebied. Dat zijn precies de dingen die AI niet op internet kan vinden - en dus de elementen die je content uniek maken.
Want vergis je niet: juist in een tijd waarin iedereen dezelfde AI-tools gebruikt, wordt originaliteit je grootste troef. Niet door gekke stemmetjes op te zetten of kunstmatig anders te zijn, maar door écht vanuit jezelf te schrijven. Door AI slim in te zetten versterk je je teksten zonder je eigenheid te verliezen. Je gebruikt het om je boodschap helderder te maken, niet om hem te vervangen. Om je schrijfstijl aan te scherpen, niet om hem weg te poetsen. Zo behoud je precies dat wat je volgers zo aan je waarderen: je authenticiteit.
3) Het creatiegemak zorgt voor toenemende concurrentie
Het wordt steeds drukker online. Het aantal actieve social media accounts groeit al jaren, en dat tempo versnelt alleen maar. Voor de nieuwe generatie ondernemers is online zichtbaarheid geen keuze meer, maar een vanzelfsprekendheid. Ook traditionele bedrijven kunnen niet achterblijven. Het gevolg? Meer accounts, meer content, meer ruis, en steeds meer concurrentie om de aandacht van je doelgroep.
De introductie van AI maakt dit nog complexer. Je tijdlijn staat vol met AI-gegenereerde posts die wel netjes geschreven zijn, maar geen enkele lezer echt raken.
Hier ligt voor jou juist een kans, want ondanks de explosie aan content creators blijft het aantal écht goede schrijvers beperkt. Terwijl anderen voor de snelle weg kiezen, kun jij opvallen door waardevolle content te maken die blijft hangen. Content die je doelgroep aan het denken zet, waardoor jíj top of mind blijft.
Je laat dus geen bak matige content genereren om te online te zetten, maar dat betekent niet dat je weinig content maakt. Integendeel: daag jezelf uit om veel te schrijven en te oefenen om in een snel tempo te ontdekken wat werkt en beter te worden! Door meer te delen kom je vaker voorbij en leren mensen je beter kennen, maar dat werkt alleen als je stukken echt goed zijn. Leg de focus daarom niet op kwantiteit, maar op kwaliteit.
Laat je niet verleiden door het ‘gemak’ van AI, maar zet het in als een sparringpartner die je helpt je eigen ideeën sterker te maken. Door nu te investeren in het ontwikkelen van je eigen authentieke stem - met AI als je persoonlijke schrijfcoach - bouw je een voorsprong op die alleen maar waardevoller wordt in deze steeds drukkere online wereld.
4) Wat AI niet kan aanvoelen (maar jij wel)
Jij kent je klanten en daarmee je doelgroep als geen ander. Je weet waar ze onzeker over zijn, welke problemen er echt spelen, wat ze zo snel mogelijk willen bereiken en waar ze tegenaan lopen waardoor dat niet lukt. Je weet precies wat ze grappig en interessant vinden, wat herkenbaar voor ze is en waar ze juist op afknappen.
AI kan prima algemene adviezen geven voor je content en je doelgroep, maar het kan nooit aanvoelen wat de specifieke dynamiek is die jij hebt met je volgers. Het snapt niet waarom jouw community zo reageert op bepaalde onderwerpen, waarom ze specifieke voorbeelden zo herkenbaar vinden, of waarom ze bij jou wél blijven hangen en niet bij anderen. Terwijl juist die unieke band ervoor zorgt dat mensen jou graag volgen, zich begrepen voelen en er uiteindelijk voor kiezen om met je te werken.
5) De prijs van gemak: je creativiteit
AI maakt contentcreatie heel makkelijk, maar zonder de juiste aanpak wordt het al snel de grootste bedreiging voor je eigen creativiteit. Dat hoeft niet zo te zijn: het kan je creativiteit ook enorm versterken, maar dat is niet hoe het op dit moment door de meeste mensen wordt gebruikt. De gemiddelde gebruiker typt een prompt in en voilà: er verschijnt een complete tekst die klakkeloos wordt overgenomen.
Door teksten zonder aanpassingen over te nemen loop je niet alleen de risico’s die hierboven omschreven staan, maar raak je ongemerkt vaardigheden kwijt die je bij uitstek nodig hebt om je te onderscheiden:
- Je ontwikkelt je eigen schrijfvaardigheden en creativiteit niet meer
- Je verliest het vermogen om je eigen ervaringen te vertalen naar waardevolle inzichten
- Je verfijnt niet langer je talent om complexe concepten begrijpelijk uit te leggen op jouw unieke manier
- Je verliest je vaardigheid om precies die voorbeelden en metaforen te bedenken die bij jouw doelgroep resoneren
Dit zijn juist de kwaliteiten die het verschil maken tussen een overvloed aan middelmatige content en posts die écht binnenkomen en resultaat opleveren.
Dus: blijf zelf schrijven, nadenken, creëren, brainstormen. Let op dat je niet afhankelijk wordt van AI. Het is een fantastisch hulpmiddel om je ideeën scherper te maken, je teksten te verfijnen en nieuwe invalshoeken te ontdekken. Maar blijf zelf degene die de koers bepaalt, die de eerste versie schrijft, die de echte beslissingen neemt. Zo ontwikkel je niet alleen je content, maar ook jezelf.
Van onzichtbaar naar onmisbaar: drie elementen voor converterende content
Je weet nu wat je moet vermijden als je AI inzet voor contentcreatie, maar wat moet je juist wél doen? Ontdek de drie elementen die ervoor zorgen dat jouw content niet alleen gezien wordt, maar ook blijft hangen en converteert.
1) Verbinding: een band opbouwen met je lezers
Content marketing is over het algemeen niet het type marketing waarmee je mensen in één keer converteert tot betalende klant. Met dit type marketing geef je mensen juist de ruimte om jou en je merk rustig te leren kennen, met elke tekst weer een beetje beter en een laag dieper. Ze worden steeds meer fan van jou en jouw visie, tot ze uiteindelijk besluiten met jou aan de slag te gaan. Je bouwt op deze manier een duurzame groep volgers op die je niet zomaar vergeten als je een keertje een maand op vakantie bent, en ze worden klant zodra jij op het juiste moment met het juiste aanbod komt.
Wat je voor elkaar wilt krijgen, is dat je volgers jouw teksten áltijd lezen – ook als de openingszin een keertje minder sterk is dan normaal, of het onderwerp ze wat minder boeit. Je wilt opvallen in de online massa, en dat doe je door een band met ze op te bouwen.
Verbinding met stille volgers
Die band hoeft niet per se persoonlijk te zijn. Sommige volgers zullen regelmatig reageren, maar de meeste mensen zijn ‘stille volgers’ en ontmoet je pas wanneer ze een kennismakingsgesprek bij je aanvragen. Verbinding gaat dus eigenlijk over: anderen de kans geven om met jóú te verbinden. Dit doe je door content te delen waardoor mensen zich keer op keer aangesproken voelen door wat jij schrijft. Stel vragen waarmee je ze aan het denken zet, zodat jíj degene bent die ze helpt zelfstandig alvast een stap verder te zetten. Laat ze merken dat jij precies snapt waar zij mee worstelen.
Zo bouwen ze een band met je op – ook als ze nooit een reactie achterlaten. Ze lezen je content niet alleen, maar onthouden het ook. Ze typen je naam in de zoekbalk als ze een tijdje niets van je gehoord hebben. En wanneer ze je nodig hebben, worden ze klant zonder dat jij er echt moeite voor hoeft te doen. Het vertrouwen is er al, dankzij de content die jij de weken, maanden, misschien wel jaren daarvoor hebt gedeeld.
Het type content dat je deelt
Als je dit wilt bereiken, moet je content maken waar je doelgroep zich echt door aangesproken en geraakt voelt. Geen algemene tips of feitjes, maar heel specifiek ingaan op hun situatie. Dus:
- Concrete situaties beschrijven die je doelgroep direct herkent
- De échte zorgen en twijfels van je klanten benoemen
- Je lezer direct aanspreken op wat ze willen bereiken, ook als ze dat zelf misschien niet uitspreken
Dit lukt alleen als je precies weet:
1) waar je klanten tegenaan lopen,2) je dit in je eigen woorden kan overbrengen
Haal daarom content-inspiratie uit gesprekken met je huidige klanten of andere mensen die onderdeel zijn van je doelgroep. Je hoeft niets te verzinnen, juist niet – haal je inspiratie uit de praktijk.
Het overbrengen in je eigen woorden? Daar vertel ik je in het volgende hoofdstuk meer over. Maar alleen je eigen woorden zijn niet genoeg: het gaat ook om je eigen ervaringen en je persoonlijkheid. Mensen moeten het van jóú willen aannemen. En dat brengt ons bij het tweede element dat je nodig hebt voor content die converteert: eigenheid.
2) Eigenheid: schrijven met je eigen stem
Het woord 'authentiek' is inmiddels zo vaak gebruikt dat de betekenis bijna verloren is gegaan, maar het is wel precies waar het om gaat: mensen willen geen perfecte content, ze willen échte content. Content van een mens, inclusief alle eigenwijze gedachten en eigenaardige voorbeelden.
Eigenheid is misschien wel het lastigste element van goede content. Want ja, natuurlijk wil je 'jezelf zijn' in je teksten. Dat is wat je onderscheidt van alle andere experts in jouw vakgebied. Ze hebben misschien wel vergelijkbare kennis en ervaring als jij, maar niemand heeft jouw specifieke kijk op dingen. Niemand legt het uit zoals jij dat doet.
Hoe doe je dat, jezelf zijn in je teksten?
Het begint met durven. Durven je eigen gedachtegang te delen, ook als die warrig of gek voelt. Durven persoonlijke details toe te voegen aan je uitleg. Durven te delen waar jij zelf ook nog tegenaan loopt. Durven een complex concept uit te leggen met jouw eigen metaforen en vergelijkingen - ook als ze niet perfect zijn.
Dit is precies waar AI-content vaak tekort schiet: het mist de persoonlijke invalshoeken en anekdotes die een tekst interessant maken. Jouw unieke manier van denken en jouw specifieke ervaringen met het onderwerp ontbreken.
Maar laten we de schuld niet alleen aan chatbots geven: dit lukte de meeste ondernemers voorheen ook al niet. Toen was de ‘oplossing’: het kopiëren van teksten van anderen, of dat stukje eigenheid voor het gemak maar achterwege laten. Het is altijd al iets geweest dat makkelijker gezegd is dan gedaan, onder andere omdat je toch ook snel denkt: wat voegt het nou echt toe? Waarom zou ik deze moeite doen?
Het antwoord zit ‘m in wat je ervoor terugkrijgt: juist die eigenheid zorgt ervoor dat de juiste mensen zich tot jou aangetrokken voelen. Mensen die resoneren met jouw manier van denken. Die zich herkennen in jouw voorbeelden. Die bij jou blijven hangen omdat ze voelen: dit is anders dan wat ik normaal lees.
Eigenheid betekent niet dat je elk detail uit je leven moet delen. Het gaat erom dat je schrijft zoals jij bent - met je eigen woorden, je eigen voorbeelden, je eigen inzichten. Dat je durft te laten zien hoe jij tegen dingen aankijkt, ook als dat afwijkt van wat anderen zeggen.
Je hoeft niets te verzinnen. Het zit allemaal al in je hoofd. Het enige wat je hoeft te doen is het te durven laten zien in je content, en het op een aansprekende manier te combineren met je vakkennis. Want de combinatie van je eigenheid en je expertise, dát maakt je onweerstaanbaar voor de juiste klanten.
3) Expertise: kennis delen en waarde toevoegen
De saaiste social media posts zijn de teksten waarin de schrijver puur en alleen kennis wil delen. Het is een goed idee om je expertise te tonen en een expertstatus te claimen, maar kennis delen op een manier die mensen raakt en inspireert is een vak apart.
Het is wel een noodzakelijk vak om te leren, want laten we eerlijk zijn: de meeste basiskennis in jouw vakgebied is ook ergens anders te vinden. Wat ervoor zorgt dat mensen jou willen volgen, je content daadwerkelijk lezen én uiteindelijk klanten worden, is hoe jij die vakkennis combineert met praktijkervaring (van jezelf of je klant) en vertaalt naar herkenbare situaties.
Kijk maar eens naar deze twee voorbeelden:
A: “Voor een effectieve social media strategie is het belangrijk om consistent te posten, je doelgroep te kennen en waardevolle content te delen.”
B: “Mijn grootste social media blunder: ik probeerde drie maanden lang elke dag te posten omdat dat ‘moest’. Het gevolg? Oppervlakkige content, nauwelijks reacties en nul nieuwe klanten. Nu zorg ik dat ik écht iets te zeggen heb en neem ik twee dagen de tijd voor een goed doordachte post. Met resultaat: ik had afgelopen week twee leuke kennismakingsgesprekken met mensen die me ontdekten via LinkedIn!”
Het eerste voorbeeld is 100% waar, maar saai en oppervlakkig. Het zegt niet zoveel, de lezer kan er niet echt iets mee en het is al helemaal niet onderscheidend.
Het tweede voorbeeld laat zien hoeveel meer waarde je kunt geven in een persoonlijk verhaal. Door je tone of voice zullen mensen jou als persoon leren kennen. Door het delen van een blunder stel je je kwetsbaar op, wat niet alleen entertainmentwaarde heeft (mensen smullen ervan!), maar ook zorgt voor herkenbaarheid. Want welke ondernemer heeft niet op het punt gestaan om deze fout te maken? Het creëert ook vertrouwen: jij houdt blunders niet geheim, maar bent er eerlijk over, dus mensen weten wat ze aan je hebben.
Je deelt daarnaast wat voor jou wél werkt en maakt het praktisch toepasbaar, zodat anderen het ook kunnen proberen. Door het resultaat te delen, begrijpt je lezer wat deze aanpak kan opleveren. Nee, het is niet waterdicht - je vertelt bijvoorbeeld niet hoe je ervoor zorgt dat je 'echt wat te zeggen hebt' in die twee dagen dat je aan een post werkt. Maar dat is niet erg: een social media post heeft een beperkt aantal tekens, je kunt niet alles dekken. Sterker nog: dit is een perfect haakje voor een volgende post.
Het geheim van boeiende content
Koppel losse tips en feitjes altijd aan een verhaal, en laat zien hoe jouw expertise in de praktijk het verschil maakt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door:
- Verhalen van klanten te delen: welk probleem hadden ze, hoe heb je ze geholpen?
- Je eigen ervaringen te delen: waar liep jij tegenaan, welke oplossingen vond je?
Door je tips en praktijkverhalen met elkaar te verweven, laat je zien wie je bent en hoe je werkt. Je volgers ontdekken op die manier niet alleen wat je weet, maar ook hoe je het toepast – voor jezelf, en voor je klanten. Precies wat ze nodig hebben om te ontdekken waarom ze juist met jou willen werken.
Tip: wacht niet tot je content wilt maken om inspiratie te zoeken, maar verzamel dit soort voorbeelden de hele week door. Alles waarbij je inhoudelijk een sterke brug naar je expertise kunt maken, kun je gebruiken.
Stel jezelf na elke sessie met een klant en elke kennismaking met een potentiële klant de vraag: wat is er net gezegd dat ik kan gebruiken in mijn volgende stuk content? Welk probleem heb ik wéér voorbij horen komen, of welk metafoor bedacht ik ter plekke tijdens het gesprek?
En ondervraag jezelf ook op andere momenten. Wanneer je een cursus volgt of een boek leest, bezig bent met het aanscherpen van je aanbod, op vrijdag terugdenkt aan je werkweek. Neem dit soort momenten om even te reflecteren en je af te vragen welk verband je ziet met je vakgebied en je doelgroep, en welke les of welk inzicht erin verstopt zit.
Hoe vaker je bewust zoekt naar inhoudelijk interessante momenten, hoe makkelijker je ze herkent. Deze momenten zijn goud waard voor je content. Het maakt niet uit of je ze direct gebruikt of pas over een paar weken - ze verliezen hun waarde niet.
Deel je beste inzichten
Veel ondernemers delen maar beperkt kennis, zéker als het kennis is die je online niet makkelijk kunt vinden, uit angst dat anderen ermee aan de haal gaan. Concurrenten die het kopiëren, of potentiële klanten die denken dat ze daar wel genoeg aan hebben en hun interesse verliezen om met je te werken.
In de praktijk werkt het anders: juist door je sterkste voorbeelden te delen, laat je zien wat je in huis hebt.
Zie het als een voorproefje van jouw expertise dat mensen nieuwsgierig maakt en naar meer smaakt: als je ze zo kunt helpen met één post, wat kun je dan wel niet betekenen in een persoonlijk traject toegespitst op hun persoonlijke situatie? Hoe meer vertrouwen ze hebben in je kennis en aanpak, hoe liever ze met je willen werken. Mensen die contact met je opnemen, weten al dat ze bij jou aan het juiste adres zijn – ze hebben via je content al ervaren dat jouw kennis en aanpak is wat zij zoeken. Ze hoeven alleen nog maar 'ja' te zeggen tegen een samenwerking waarin je al deze kennis en ervaring specifiek toepast op hun situatie.
En zo komen alle elementen samen: mensen voelen zich verbonden omdat ze zich herkennen in je voorbeelden, je laat je eigenheid zien in hoe je situaties benadert en je inzichten deelt, en je maakt je expertise praktisch toepasbaar. Het is deze combinatie die je niet alleen zichtbaar maakt, maar waarmee je aan jouw doelgroep laat zien dat ze bij jou moeten zijn. Want ze vinden bij jou niet alleen kennis - die kunnen ze overal vinden. Ze vinden bij jou kennis die ze snappen, die ze kunnen toepassen, en die ze van niemand anders op deze manier krijgen.
Hoe je een AI chatbot inzet als je persoonlijke content coach, die je helpt om jouw unieke stem te vinden en teksten te schrijven die wél opvallen
Je weet nu welke valkuilen je moet vermijden en wat er nodig is voor content die opvalt en converteert. Maar hoe zet je AI praktisch in om je daarbij te helpen? Er zijn twee manieren: zelf aan de slag met een gewone chatbot, of werken met een gespecialiseerde digitale schrijfcoach als Coach Delphi. Laten we eerst kijken hoe je het zelf kunt aanpakken.
Het proces: van idee naar content
Je doorloopt eigenlijk altijd hetzelfde stappenplan: van idee, naar concept, naar content.
1) De ideefase
Voordat je er een chatbot bij haalt, begin je met een stukje brainstormen & reflectie. Denk aan vragen als:
- Met welke klanten heb je deze week gewerkt, en welke inzichten uit jullie sessies wil je (geanonimiseerd) in je teksten verwerken?
- Wat is jouw visie op jouw werkgebied, wat wil je daarover delen?
- Op welke manier ben jij ‘ervaringsexpert’ in jouw expertise en welke persoonlijke anekdote kun je inzetten voor content?
- Wat zie jij een vakgenoot doen waarvan je denkt: oei, daar ben ik het niet mee eens?
Als je regelmatig content maakt, gaat dit op den duur vanzelf: je merkt gedurende de week wat je opvalt en welke onderwerpen je raken, omdat je continu op zoek bent naar 'haakjes' voor content.
Let op als je in de ideefase gebruik maakt van een chatbot
Als je niet weet waar je over moet schrijven, kun je een chatbot goed inzetten als brainstorm buddy: vraag om nog een aantal van dit soort brainstorm- en reflectievragen of zelfs om kant-en-klare content ideeën waar je mee aan de slag kunt.
Wees in dat geval wel voorzichtig: chatbots komen meestal niet verder dan algemene onderwerpen die al vaak gebruikt zijn, en waar je dus niet snel mee zal opvallen. Een chatbot komt naast jouw input niet verder dan wat het online kunt vinden. Het pakt het gemiddelde van alles wat online staat. Dat is niet automatisch het beste. De chatbot zal niet snel naar jouw input vragen, tenzij jij daar initiatief in neemt – jouw unieke visie en ervaring blijft dus al gauw achterwege.
Neem daarom de suggesties van de chatbot nooit klakkeloos over. Als je niet kritisch bent op de suggesties, eindig je met dezelfde onderwerpen die iedereen in jouw vakgebied al bespreekt.
2) De conceptfase
Je hebt een idee gekozen, maar: wat wil je er precies mee bereiken? In de conceptfase ga je van een leuk idee naar een doelgerichte tekst. Een tekst die meer is dan opvulling van je social media feed en écht iets toevoegt. Content die je lezer raakt, aan het denken zet, en aanzet tot actie.
In deze fase is een chatbot ideaal om in te zetten als sparringpartner. Iemand die je helpt om verder te denken dan je eerste gedachtegang en nieuwe invalshoeken te ontdekken, en om – sneller en makkelijker dan in je eentje lukt – tot diepgang te komen.
De chatbot als interviewer
Concreet doe je dit door je chatbot te vragen om je te interviewen over je onderwerp. Op deze manier zorg je ervoor dat er een gesprek ontstaat waarin jij actief je eigen visie en ervaringen deelt omtrent je gekozen onderwerp. Zo krijgt je content een unieke invulling en krijgen lezers de kans om jou diepgaand te leren kennen.
Let op, #1: dit betekent wel dat je eigenlijk twee gesprekken tegelijk voert. Eén over je content, en één waarin je de chatbot instrueert hoe hij jou moet interviewen. Het is alsof je tegelijkertijd geïnterviewd wordt én de interviewer coacht.
Let op, #2 een chatbot heeft de neiging om snel met oplossingen en suggesties te komen, in plaats van door te vragen. Daarom is het belangrijk om in het begin van het gesprek duidelijke kaders te scheppen, maar zelfs dan merk je dat een chatbot in de praktijk je instructies regelmatig vergeet. Blijf hier dus extra alert op terwijl je in gesprek bent.
Je geeft aan het begin van het gesprek informatie in twee categorieën:
1. Duidelijke instructies voor de chatbot, bijvoorbeeld:
“In dit gesprek wil ik graag dat je me interviewt over een onderwerp dat ik zo met je zal delen. Uiteindelijk is het doel dat ik input verzamel om hier een originele en aansprekende tekst voor (een social media platform) mee zal schrijven. Ik wil graag dat je me vragen stelt om mijn idee uit te diepen en een persoonlijke invalshoek te vinden waarmee mijn expertise ook duidelijk naar voren komt. Geef geen inhoudelijke suggesties of kant-en-klare content, maar help me mijn eigen gedachten uit te diepen.”
Tip: vertaal dit bericht naar je eigen manier van praten zodat de chatbot in álle teksten die je levert, inclusief instructies als deze, je tone of voice kan leren kennen.
2. Persoonlijke en inhoudelijke context
Om tot converterende content te komen, heb je zoals eerder besproken drie elementen nodig: verbinding, eigenheid en expertise. Deel voorafgaand aan het gesprek informatie over jezelf en de inhoud waar je je mee bezighoudt, zodat die elementen niet op de achtergrond verdwijnen bij het uitdenken van je content-concept.
- Vertel kort wie je bent en wat je doet
- Geef een omschrijving van het type klant dat je wilt bereiken
- Deel je content idee
- Laat weten waar je het wilt delen en of er een maximum aantal tekens is om rekening mee te houden
- Vertel waarom je denkt dat dit een goed idee is (of: vraag de chatbot om met jou te onderzoeken óf dit een goed idee is en waarom)
- Geef aan welk doel je met dit stuk content wil bereiken (of: vraag de chatbot om samen te bespreken wat een passend doel is voor jouw business en dit stuk content)
Vraag de chatbot vervolgens om je te interviewen over het content idee dat je net hebt genoemd, zodat jullie samen originele input kunnen verzamelen waar je vervolgens een unieke post mee kan schrijven.
Zo haal je het maximale uit het gesprek
Let op dat je in het gesprek geen afwachtende houding aanneemt, maar gedraag je zoals je je ook in een gesprek met een vriendin zou gedragen: deel de gedachten en ideeën die in je hoofd opkomen, stel vragen en spreek twijfels uit wanneer je ze bedenkt. Behandel de chatbot als een coach waarbij je het volle uit de samenwerking wilt halen, en stel vragen tot je erbij neervalt. Vragen als:
- Hoe kan ik dit idee nog persoonlijker maken?
- Hoe kan ik ervoor zorgen dat de lezer hierna ook echt in actie komt?
- Hoe bedenk ik een leuke, persoonlijke metafoor om mijn idee simpel uit te leggen?
- Ik wil dat een lezer zich na mijn stuk *zo* voelt, hoe bereik ik dat?
Wees kritisch op alles waar de chatbot mee komt: wat bedoelt de bot precies met een bepaalde vraag, waarom is een aangedragen invalshoek mogelijk interessant? Niet om de chatbot op ‘fouten’ te betrappen, maar om jezelf continu meer handvatten te geven om na te denken over je idee.
Blijf alert
Chatbots hebben de neiging om toch het roer over te nemen, ondanks eerdere instructies. Voor je het weet delen ze een compleet uitgewerkte tekst of ideeën waar jij zelf niet mee kwam. Hoe goed bedoeld ook, dit is precies wat je níet wilt in deze fase. Stop de chatbot zodra dit gebeurt en stuur het gesprek terug naar waar je wilt zijn: het verkennen en uitdiepen van jouw ideeën.
Het mooie is: als je de chatbot goed aanstuurt en goed in de gaten houdt, helpt het je je eigen ideeën te verdiepen, zonder ze over te nemen. Jij blijft aan het roer, de chatbot is alleen je sparringpartner die je helpt scherper na te denken. Maar dit vraagt veel van je, en daarom komen we in het volgende hoofdstuk terug op een extra hulpmiddel om dit makkelijker te maken.
3) Contentcreatie: de schrijffase
Nu je idee en de uitwerking van je idee helder zijn, is het tijd om te gaan schrijven. Dit doe je in vier stappen:
Stap 1: structureer je ideeën
Je hebt in de conceptfase een hoop ideeën voor je tekst bedacht. Zet dit om te beginnen allemaal bij elkaar. Het is niet erg als het een onsamenhangend zooitje is; hoe diverser de invalshoeken, metaforen, voorbeelden en andere ideeën, hoe beter.
Vervolgens vraag je aan je chatbot om hier een logische structuur in te zoeken. Vraag bijvoorbeeld: "Kun je deze ideeën ordenen in een logische opbouw waarbij [doel] bereikt wordt?"
Let op: dit is weer een moment waarop je héél scherp wilt zijn op dat wat er komt.
Zitten de ideeën waar je zelf het meest fan van bent er in verwerkt? Ben je het eens met de conclusies die worden getrokken door de manier waarop je ideeën worden gecombineerd?
Laat het niet gebeuren dat je input compleet uit z’n verband wordt getrokken, maar laat je wél verrassen door hoe mooi je je materiaal bij elkaar kan brengen. Vraag gerust een aantal keer: wat als we dit idee gebruiken? Wat als we dat voorbeeld inzetten? Wat als..? Om tot een inhoud en structuur te komen waarvan je denkt: já, zo komt er echt een sterk stuk uit.
Stap 2: schrijf je eerste versie
Laat de chatbot even achterwege, pak er een leeg document bij en ga zelf aan de slag met een ruwe versie. Dit doe je natuurlijk aan de hand van de ideeën die je al had bedacht en de structuur waar je voor hebt gekozen.
Bij zo’n eerste versie draait het niet om perfectie. Het gaat erom dat je je boodschap weet te ‘vangen’. Het maakt niet uit als je het niet direct helemaal lekker weet te verwoorden – dat komt in de volgende stap. Schrijf eerst op wat je eigenlijk bedoelt, en hoe je het aan iemand anders zou vertellen.
Deze versie is voor veel mensen korter dan je eindversie, het ‘opleuken’ en verbeteren komt nog wel. Let wel op dat je niet in steekwoorden schrijft; in dit onderdeel is het juíst van belang om je eigen stem te gebruiken, zodat je spontaan blijft en een herkenbare tone of voice ontwikkelt.
Misschien is deze versie voor jou daardoor juist langer dan je eindversie: in dat geval komt het ‘opschonen’ bij de volgende stap, en haal je dan alle overbodige woorden en ideeën eruit.
Stap 3: verfijn je tekst
Tijd om je tekst af te maken! Dit is het moment om je schrijfcoach er weer bij te halen. Gooi je ruwe versie in de chat, en vraag om algemene feedback. “Wat vind je van deze tekst?”
Verwerk vervolgens de feedback die je krijgt. Wees daarin kritisch: doe alleen iets met de feedback waar je het zelf mee eens bent!
Vraag vervolgens nogmaals om feedback, maar vraag nu gericht naar verschillende elementen. Bijvoorbeeld:
- Heb ik een pakkende openingszin bedacht, of zie je verderop in de tekst een zin waarmee ik de tekst sterker kan aftrappen?
- Is mijn verhaal goed te volgen?
- Leest het meeslepend of haakt een lezer halverwege af, en waarom denk je dat?
- Welk gevoel heeft een lezer na het lezen van deze tekst?
- Hoe kan ik de tekst nog krachtiger afsluiten als ik [een bepaald doel] wil bereiken?
- Past de toon van mijn tekst bij hoe je me hebt leren kennen in dit gesprek?
- Komt mijn eigenheid voldoende naar voren, of zou deze tekst net zo goed van een vakgenoot kunnen zijn? Hoe kan ik dit versterken?
Stap 4: laatste check
Spellingsfoutjes zijn verleden tijd. Laat je tekst altijd even nakijken op:
- Spelling en grammatica
- Logica
- Consistentie in stijl
- Duidelijkheid van je boodschap
- Het maximale aantal tekens voor jouw gekozen social media platform
Dit stappenplan werkt – maar vraagt veel van jou als gebruiker.
In plaats van je te focussen op het maken van goede content, ben je constant bezig met:
- Het coachen en bijsturen van je chatbot
- Het formuleren van de juiste vragen
- Het controleren of de reacties en teksten niet te algemeen zijn en echt jouw stem hebben
Je vervult tegelijkertijd de rol van schrijver én coach, terwijl je eigenlijk gewoon goede content wilt maken. Dat is precies waarom we Coach Delphi hebben ontwikkeld: een schrijfcoach die het hele proces voor je overneemt.
Coach Delphi: jouw persoonlijke, digitale schrijfcoach
Anders dan een dure schrijfcoach of een passieve chatbot, combineert Coach Delphi persoonlijke begeleiding met 24/7 beschikbaarheid - voor een fractie van de kosten van traditionele coaching.
Hoe het werkt:
Delphi leert je eerst écht kennen. Jullie voeren gesprekken over wie je bent, hoe je bedrijf in elkaar zit, met wie je het liefst werkt, wat jou anders maakt dan je vakgenoten en hoe je je wilt positioneren. Ze vraagt je de hemd van het lijf en onthoudt álles, wat je van een normale coach en een normale chatbot niet kan verwachten.
Bij een gewone chatbot moet je zelf bedenken welke onderwerpen je moet aandragen om dit te bereiken; bij Delphi verzorgt zij de coaching, en kan jij je volledig focussen op jullie gesprek en het maken van content.
Deze basis zorgt ervoor dat Delphi je kan ondersteunen in het schrijven van stukken die doordrenkt zijn van jouw persoonlijkheid, visie en doelen. Vervolgens komen er allerlei andere onderwerpen voorbij waarmee jullie samen de diepte ingaan: van persoonlijkheidsanalyses tot marketing strategieën en inspiratie uit dagelijkse activiteiten.
Dankzij gerichte vragen, ontwikkeld door businesscoach Karlijn Kwint, ontfutselt Delphi allerlei persoonlijke weetjes, interessante voorbeelden en diepgaande ideeën over je vakgebied. Delphi herkent hierin boeiende content inspiratie en vertaalt deze naar concrete ideeën. Jij kiest welke je wilt uitwerken, of voegt eigen ideeën toe aan jullie lijstje - Delphi ondersteunt je bij elke stap.
Het uitschrijven van je content doe je vervolgens zelf, maar nooit alleen. Delphi staat klaar om elke punt en komma, kop en staart, metafoor en tip van feedback te voorzien. Ze is meer dan een content tool. Delphi is jouw persoonlijke coach, die:
- Je een betere schrijver maakt en je helpt om je eigen herkenbare stem te ontwikkelen
- Je stap voor stap begeleidt en content schrijven écht leuk maakt
- Je helpt te verwoorden wie je bent en wat je wilt vertellen
- Je leert om je gedachten en verhaal in elke situatie helder over te brengen
- Alle kennis die je deelt bewaart, structureert en jou er bij een passend onderwerp aan herinnert
- Je aanmoedigt en helpt om persoonlijk én de expert te zijn
- Met je meegroeit: hoe meer jullie samenwerken, hoe beter ze je kent, begrijpt en kan helpen
Ze neemt je mee door elke stap, van het bedenken van originele ideeën tot aan de laatste check.
Wat Coach Delphi uniek maakt, is haar vermogen om net als een mens écht met je mee te denken. Ze:
- Begrijpt de betekenis achter je woorden
- Onthoudt belangrijke inzichten uit eerdere gesprekken
- Haalt automatisch relevante informatie uit jullie geschiedenis
- Past haar begeleiding aan op basis van wat ze over jou leert
Dit maakt elk gesprek persoonlijker en waardevoller. In plaats van losse chats bouw je een echte coachingsrelatie op.
Het resultaat:
Meer dan sterke teksten. Je kunt al je energie steken in het ontwikkelen van je eigen stem, zonder je bezig te houden met het aansturen van een chatbot. Je ontwikkelt een herkenbare tone of voice en ontdekt precies wat jou uniek maakt en hoe je dat krachtig kunt overbrengen. Elk gesprek dat je met Delphi voert en elke tekst die je schrijft maakt je sterker in het overbrengen van jouw boodschap en expertise. Precies wat je nodig hebt in het AI-tijdperk: niet meer content, maar betere content.
Je groeit in zelfvertrouwen, zowel in je schrijven als je positionering. Mensen stoppen met scrollen voor jouw content, onthouden je als dé expert in je vakgebied, en nemen uit zichzelf contact op. Je wordt de persoon die anderen willen ontmoeten, online én offline. Je leert niet alleen wat werkt, maar vooral waaróm het werkt - zodat je steeds beter wordt in het maken van content die resoneert met precies die mensen die jij zoekt.
Wil jij ontdekken hoe het is om met Coach Delphi te werken?
Meld je dan aan voor een gratis proefweek!
Sta jij al ingeschreven voor de wachtlijst voor Coach Delphi?
Vanaf dinsdag 4 maart kan je een week lang gratis met haar werken! Laat hier je gegevens achter, dan houden we je op de hoogte over de ontwikkelingen en ontvang je een mailtje zodra Coach Delphi klaar is om samen met jou aan de slag te gaan.